Argumentet fra moral: Våpen

Med utgangspunkt i argumentet fra moral, skal vi se på hvordan dette stiller seg i forhold til våpen.


Hvis det å eie et våpen er galt, da er det galt for alle. Hvis det er tilfellet, bør alle våpen forbys. Da må politimenn og soldater gi opp sine våpen.

Hvis politimenn og soldater må ha våpen for å beskytte seg mot farlige kriminelle, hvorfor gjelder ikke det vanlige borgere også?

Betyr det, at å ha et våpen noen ganger er en bra ting, og noen ganger er en dårlig ting? Hva er forskjellen? Husk at det ikke finnes noe slikt som «en politimann», «en politikvinne» eller «en soldat» – de er bare konsepter.

Det er kun mennesker som eksisterer, hvis det er en bra idé for en soldat å eie en pistol, men det er en dårlig idé for en privat borger, hva skjer med soldaten når han går ut i permisjon?

Endrer personen seg på en grunnleggende måte, som gjør at han mister retten til å være bevæpnet? Er det uniformen som gjør han rett til å være våpen? Hva skjer hvis noen andre tar på seg uniformen?

Ingen av disse spørsmålene kan bli besvart og derfor blir hele argumentet for våpenkontroll logisk sett ganske tåpelig.

Det som da skjer er at folk begynner å argumenter fra effekten, f.eks. ved å påstå at det blir økt vold hvis vanlige borgere får eie våpen. Dette argumentet kan lett bortforklares med følgende:

Hvis eierskap av våpen fører til økt vold, da er det garantert at politi og soldater vil bli mer voldelige når de alene får ha våpen. Ettersom diktaturer og krig er mye verre enn kriminalitet (fordi du kan forsvare deg mot kriminelle, men ikke mot regjeringer) har vi et godt argument mot bare å tillate de som jobber for staten å bære våpen.

Derfor kan en person kun argumentere mot eierskap av våpen fra et subjektivt «jeg liker ikke» perspektiv.

Retten til å eie og bære våpen har som mange andre friheter, blitt svertet av mye propaganda. Kan anbefale mine lesere boken More Guns, Less Crime, som er en god kilde på fakta om våpeneierskap og kriminalitet.

Følg denne serien av innlegg, som i stor del er basert på The Argument From Morality av Stefan Molyneux.

  1. Argumentet fra moral
  2. Argumentet fra moral: Krig
  3. Argumentet fra moral: Våpen
  4. Argumentet fra moral: Narkotika
  5. Argumentet fra moral: Minstelønn
  6. Argumentet fra moral: Offentlig eiendom
  7. Argumentet fra moral: Staten

(Foto av Zorin Denu)

 

Bli med i samtalen

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *