Argumentet fra moral: Offentlig eiendom

Med utgangspunkt i argumentet fra moral, skal vi se på hvordan dette stiller seg i forhold til offentlig eiendom.


Hvis en person (la oss si Jens Stoltenberg), kan tegne linjer på et kart og overføre eierskapet av eiendommen han tegner, hvorfor kun Stoltenberg? Hvorfor kan ikke jeg gjøre det samme? Hvis Stoltenberg kan betale statlig politi for å skyte de som tar seg til rette på en eiendom som Stoltenberg selv aldri har besøkt, kan ikke andre også gjøre det?

Det er et faktum at det man selv ikke har ansvar for eller eier, det behandler vi ikke like bra som vi ellers ville gjort. Vi er ikke så nøye med å rydde opp etter oss i det offentlige rom, fordi vi forventer at andre rydder opp etter oss. Vi er ikke direkte betalende for de offentlige parkene, selv om vi selvsagt er de som til slutt sitter igjen med regningen. Jeg var nylig ute å gikk en tur i en park i Oslo når snøen begynte å smelte bort. Hva var parken fullt av? Hundelort! Er det slik at på vinteren er det ikke lengre nødvendig å plukke opp avføringen til hunden sin når man går i parken, fordi det er færre mennesker rundt som ser at hunden gjør fra seg og det er lettere å skjule lorten med litt snø enn å plukke den opp? Det kan virke sånn.

Parker, som med veier, kan fint opprettes og vedlikeholdes i et fritt og privat marked. Vi har ikke behov for å gi enkelte mennesker egne rettigheter for å oppnå hva vi ønsker oss for samfunnet. Jeg ville veldig gjerne bidratt med både tid og penger for en park. Det er mye vi kan oppnå med frivillig dugnadsinnsats. Hvis jeg hadde vært med på å skape en park, ville jeg sett på den som min felles park sammen med mine naboer. Da ville det ikke lengre vært «offentlig eiendom», et abstrakt begrep, hvor ansvaret for parken tilhørte en fjern og mektig stat – men isteden lokalsamfunnet.

Parkene ville fått det vedlikeholdet som lokalsamfunnet mente var riktig og ikke det som tilfeldigvis blir tildelt over statsbudsjettet. Vi har sett hvordan mye av den offentlige eiendommen i Norge ikke har fått bra nok vedlikehold, som har vist seg veldig tydelig i problemene med den offentlige infrastrukturen for tog og veier i landet.

Eneste parken i Norge som har noe å vise til, er Frognerparken i Oslo. Resten av park-Norge er ikke mye særlig å skryte av. Til avslutning vil jeg vise et eksempel på en utrolig vakker park, Japanese Tea Garden i San Francisco i USA. Denne kan absolutt anbefales hvis man er på tur i byen.

Følg denne serien av innlegg, som i stor del er basert på The Argument From Morality av Stefan Molyneux.

  1. Argumentet fra moral
  2. Argumentet fra moral: Krig
  3. Argumentet fra moral: Våpen
  4. Argumentet fra moral: Narkotika
  5. Argumentet fra moral: Minstelønn
  6. Argumentet fra moral: Offentlig eiendom
  7. Argumentet fra moral: Staten

(Foto av Sondre Bjellås)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *