Vi mennesker har en kapasitet til å finne opp konsepter, som noen ganger har nyttige funksjoner. Konsepter (og begrep) kan bestå av abstrakte ideer og symbolikk. Vi bruker dette når vi deler landet inn i ulike landsdeler, som Nord-Norge, Sør-Norge. Konsepter bruker vi for å beskrive en samling av fysiske enheter.
Land er også konsepter, som Norge og Sverige. Ditt favoritt fotballag er også bare et konsept. Gjerne har konseptene symboler som logoer, farger og slagord. I utgangspunktet kan ikke et konsept ha noen rettigheter, de er kun abstrakte ideer som er funnet opp av mennesker, hvor det gir verdi å ta de i bruk. Eksempelvis skaper det tilhørighet i ett bestemt selskap, hvor man har felles regler, rutiner og arbeidsoppdager.
Alle de konseptene jeg har nevnt, består av mennesker, av individer. Individene som faller innenfor konseptene, er ikke alltid de samme. Mitt lag er selvsagt Tottenham Hotspur, uten tvil! Med spillere som Jürgen Klinsmann og Erik Thorstvedt! Ingen av de som den gang spilte for mitt kjære favorittlag som barn, spiller for samme klubb idag… Har man først valgt et fotballag, støtter man dem ut livet, jeg kunne aldri tenkt meg å bytte til noe annet.
Konsepter kan gjerne bestå i veldig lang tid, akkurat som vår kjærlighet til dem. Norges landegrenser har vært de samme siden Norge sist ble fritt i 1814, men det er ingen gjenlevende nordmann fra den tiden.
Konsepter er vel og bra når vi bruker dem med måte, med rasjonelle og fornuftige hensikter. Men ofte hender det at vi gir konseptene for stor betydning, gjerne også med gode hensikter. Når dette går til den ytterste konsekvensen, oppstår det irrasjonelle meninger og følelser for konseptene. Fotballtilhengere har ofte et fullstendig irrasjonellt synspunkt på sitt eget lag, selv om det ikke nødvendigvis er det beste fotballaget. Kanskje det ikke engang har samme eiere eller spillere som da man først ble interessert og tilhenger av laget, men man har investert mye tid, penger og følelser – så man henger seg gjerne med videre på denne følelsesmessige karusellen sammen med sine venner og bekjente. Fordi det føles godt å føle tilhørighet, være en del av gjengen. Slippe å måtte forsvare seg selv, men heller slappe av å ikke tenke like mye over konsekvensene.
Som barn og unge lærer vi mye som gjerne holder seg livet ut, vi tar en mengde avgjørelser og valg som former hvem vi til slutt blir som et voksent menneske. Vokser vi opp i Norge, blir vi gjerne tilhenger av norske idrettsutøvere. Vi føler en nasjonal stolthet når vårt flagg vinner flest medaljer i de olypmiske leker. Hvorfor er det slik at vi føler at det er vi som har oppnådd noe? Vi ble bare født innenfor landets grenser, grenser som er abstrakte ideer. Det er idrettsutøveren som gjør hele jobben, det er dem bruker sin styrke og individuelle egenskaper til å oppnå en seier.
Konsekvensene av blind tilhørighet og tilbedelse av konseptene kjenner vi alle godt til. Fotballvandaler, religiøse fundamentalister og kriger er bare noen eksempler.
Rettigheter til konsepter
I den aller ytterste konsekvensen av det jeg har skrevet om, kan man komme til et punkt hvor man tilegner konseptene rettigheter. Dette betyr altså at man tillatter at abstrakte ideer, får en form for rettigheter som i samtlige tilfeller vil føre til innskrenkninger av rettighetene til individene i samfunnet.
Dette skjer alltid i samfunn hvor frihet står svakt. Man hører ofte politikerne prate om folket. Folket er også kun en abstrakt ide, som gjerne får mer omtale og oppmerksomhet enn menneskene i samfunnet.
Hvorfor er det forskjell på folket og den totale mengden av individuelle mennesker? Kan dem som sier at dem vet hva som er «best for folket», vennligst gi oss en forklaring på forskjellen på folket, og alle menneskene?
Politikere har en forkjærlighet til konseptet om folket, og en hel rekke andre abstrakte ideer som de benytter i sin retorikk og sine valgkampanjer og partiprogrammer. De jobber for folket sier de, uten at de nevner meg eller deg.
Alle konseptene jeg har nevnt, består av mennesker, og det er kun mennesker som tenker. Det er kun mennesker som har kapasitet til å forstå moral, lære seg forskjellen på rett og galt. Det er kun mennesker som bør og kan ha rettigheter, og de rettighetene må være universielle og baseres på en objektiv moral.
La oss våkne opp og innse hvilke feil vi har lært som barn, endre oss selv til det bedre og skape et samfunn som baseres på individene som eksisterer. Individene som ånder og lever, som tenker og føler. La oss fjerne rettighetene vi på urett vis har gitt til konsepter og gi dem tilbake til hvert enkelt menneske som lever på denne jorden. La oss gi hverandre frihet til å leve livet.
For å studere dette emnet videre, anbefaler jeg å høre på en tredelt podcast serie med Stefan Molyneux. Hvis du kun hører en, hør på andre del.
Concepts Part 1: Servant or Master?
Concepts Part 2: Here is the Master…
Concepts Part 3: The Effects
(Foto av Jeremy Opposite)
Legg igjen en kommentar