Undertrykkelse av de fattigste

Staten er den største undertrykkeren av de fattigste i samfunnet. Staten og dens Regjering er ansvarlig for å holde de fattigste nede og har iverksatt mange tiltak for å holde dem der.


Middel– og arbeidsklassene bruker sin innflytelseskapasitet på staten for å holde de fattigste utenfor arbeidsmarkedet. Det er de som har mest på å tape ved å gi fattige adgang til arbeidsmarkedet. Når de fattigste holdes utenfor arbeidsmarkedet, kan middel- og arbeidsklassene (for å bruke slike begrep…) øke sine krav til lønn og goder. De fattige har aldri representert noen fare for overklassen.

Hvordan holdes de fattigste utenfor arbeidsmarkedet?

De holdes ut med reguleringer og lover. Det er i praksis ikke lov å underprise sin arbeidskraft i det norske markedet. Bedrifter og institusjoner som ansetter mennesker som er villige til å underprise seg selv, blir ofte hengt ut i nyhetene for å bedrive sosial dumping. I tillegg er det mye lover og reguleringer som gjør at mange yrker krever utdannelse og kurs, som gjerne er kostbart og vanskelig å gjennomføre når man er fattig.

Selv om det er mange oppgaver i yrkesstillinger som kunne vært utført av ufaglærte mennesker, blir det ikke akseptert.

Hvordan gi jobb til fattige?

I et fritt samfunn ville de fattigste hatt bedre kort på hånden (for å bruke en kortspill-analogi). De har kapasitet til å prise seg selv lavere enn en som er en del av arbeids- og middelklassene, da deres forbruk og behov for belønning er desto lavere.

Det viktigste grepet som kan gjøres for å gi flere mennesker innpass i arbeidsmarkedet, er å fjerne terskel for ansettelse. Det bør være gratis å ansette mennesker og problemfritt å gi dem avskjed. Dagens lovverk sikrer middel- og arbeidsklassene, men på bekostning av de som har de verst.

(Foto av Patrick)

Bli med i samtalen

7 kommentarer

 1. Jeg har nettop kommet over bloggen din, og ikke sett så mye rundt, men skjønner jo av tittelen at du helst ser at staten ikke styrer noe særlig. en veldig spennende tanke, som jeg gleder meg til å lese mere om!

  Men i forhold til spørsmål om minstelønn/sosial dumping (om jeg får lov å blande de to begrepene) så vil jeg si meg uenig i din oppfattelse av at de fattige vil være tjent med å kunne underprise seg middelklassen.

  Hvis vi ser til USA har de i flere stater en minstelønn på ca 6 dollar. Dette (påstår jeg) er for lite til at en familie med to forsørgere og to barn klarer å henge med samfunnet rundt. Det sies at det er dyrt å være fattig, og i USA er nok det veldig sant. Med billig drittmat og dyre medisiner/sykehus blir fort tilværelsen uutholdelig for ansatte på amerikansk minstelønn.

  I norge kan du leve ganske greit på en lønn på kiwi. Du lever ikke flott, men du kan klare deg, og ta vare på familien din. Men også her opplevde jeg at grunnet at de ikke ønsket å betale ulike tillegg nektet en ansatt å jobbe fast, og hun (alenemor) fikk kun tilbud om å jobbe 3 dager i uken mens de fortsatte å utlyse stillinger.

  jeg synes det er en styrke at man (økonomisk) har mulighet til være en del av samfunnet man jobber i, og synes at sosial dumping er en uting.

  Mulig jeg tar feil, men tror du ikke arbeidere ville stilt dårligere (også de fattigste) dersom det ikke hadde vært krav til ulike kurs/opplæring, og en ålreit lønn?

  1. Hei Håkon og takk for godt spørsmål!

   Medisiner og sykehus er unødvendig dyrt i USA pga. staten. Det har ikke alltid vært slik, og staten er et viktig instrument i beskyttelse av yrkene innenfor helsesektoren og legemiddelindustrien.

   Grunnen til at du klarer deg med en grei lønn på Kiwi i Norge, er på bekostning at andre i verden ikke klarer seg greit. Vi har det bra, blant annet fordi vi har stengte landegrenser.

   Ingen har krav på en ålreit lønn og ingen har krav på kurs eller opplæring. Hvis du mener noen har slike krav, ovenfor hvem da? Bedriftsledere? Er det moralsk riktig at ansatte skal ha en rett til å gå hjem til Kiwi-sjefen og true hans familie på livet hvis man ikke får lønn og arbeidsforhold man ønsker seg? Selvsagt ikke 🙂

   Kiwi-lederen er også et menneske, ofte et godt menneske. Han forstår at kortsiktig profitt ikke lønner seg, man trenger ansatte som har det bra, står på og gjør en bra jobb. Nå er ikke det å jobbe på Kiwi den mest krevende jobben mentalt, erfarings- og kunnskapsmessig, så man er mye mer konkurranseutsatt i en slik stilling og da stiller man dårligere når det kommer til krav man måtte ha.

   USA har alltid hatt stor fordel av billig arbeidskraft, først ved slaveriet og senere ved massiv innvandring fra fattigere land. Men bare positivt er det selvsagt ikke, mange mister jobbene sine fordi nye borgere fra land som stiller mindre krav er villige til å jobbe billigere og under dårligere forhold.

   Men nå analyserer vi begge kun konsekvensene… Hvorfor flytter folk? Fordi deres eget land har feilet i å tilby de behovene. Hvorfor har de det? Hm… la oss se, hvilke land i Sør-Amerika har ikke USA innsatt en diktator? Hvor har de ikke ødelagt økonomiene? …

   Hvis man virkelig ønsker å gjøre noe for de fattigste, må vi fjerne arbeidsmiljøloven. Ellers vil fattige familier fortsette å øke i Norge.

   http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article4212759.ece

 2. Det er godt mulig at staten i Norge kunne vært mindre synlig på en del områder i livet. Alle problemer må ikke løses av staten, og alle forhold må ikke reguleres av staten. Men grunnen til at staten ble bygd ut de siste hundre og noen årene var nettopp fordi det frie markedet skapte store sosiale problemer. Erfaringen i verden er stort sett at der hvor arbeidsmarkedet ikke er regulert på en eller annen måte, er det de som har minst som kommer dårligst ut. Det er greit for oss som har en anstendig lønn å tro at «de fattige» har mindre behov eller lavere ambisjonsnivå enn oss. Men det har de ikke. Generelt sett ønsker de å delta i samfunnet på lik linje med alle andre. Det kan vi hjelpe dem til ved å ha anstendige nivåer på sosiale ytelser og bedre arbeidsmarkedstiltak. Ikke ved å la dem bli til billig arbeidskraft.

  1. Tusen takk for kommentaren, Paul!

   Det er godt å høre at du gjerne ønsker at staten skal bry seg mindre i livet ditt. Når det gjelder menneskets historie og staten vil jeg anbefale en bok som forklarer litt hvordan marxistene har forvrengt mye av den vestlige historien. Boken heter «The Economics and Ethics of Private Property» av Hans-Hermann Hoppe. Han forklarer marxistenes verdenssyn og kommer med en alternativ forklaring.

   Grunnen til at staten har blitt bygget ut etter den først har kommet til, er veldig enkelt å forklare. Hvordan den oppstod, hvor den kommer fra er en mye lengre diskusjon og som nevnt, anbefaler jeg boken ovenfor. Mange har ulike meninger og forklaringer, tror ikke vi noensinne vil komme til en enighet rundt dette – selv ikke liberalister (noe jeg ikke er) er enige seg imellom.

   Hvordan vokser staten? Jeg tror du vet dette:

   Politikk handler om makt, det ligger i ordets rette forklaring. Mennesker ønsker å forbedre samfunnet rundt seg. De har sett at forandring er effektiv gjennom politikk, noe det også er. Problemet er bare at politikk betyr makt, og denne makten kommer ikke uten tvang, trusler om vold og vold.

   Når en person så har fått makt, ønsker man å gjøre forbedringer. Men man er alltid låst inn i lovverket og reguleringene som kom før, derfor bygger man videre på det som allerede finnes. Det er veldig skjeldent at ting fjernes, og politikere er alltid glade i nye forslag fra folket. De er mindre interessert i hvordan man skal vedlikeholde norske veier, men å bygge nye veier skaper stemmer.

   Godt eksempel på dette er kontantstøtten. Den har Regjeringen ønsket å fjerne, de har hatt makten i 6 år og nå gjør de forandringer – men de fjerner den ikke. De bare omdefinerer litt. På denne måten kan de skryte på seg at, «Ja vi har gjort noe med kontantstøtten», men egentlig er det bare et politisk grep som skjuler den virkelige sannheten – at ingenting forandrer seg.

   Til slutt vil jeg utdype litt rundt det du spør om rundt de fattige. Hvorfor skal vi ikke la folk bli billig arbeidskraft? Det er en distinkt forskjell på en person som har inntekt og en som ikke har inntekt. Det er mindre forskjell på en som har mye i inntekt og en som har lite.

   Anstendig lønn bør alle få, men vi skaper ikke anstendig lønn til alle ved å stjele for å omdistribuere. Hvis du mener det er et gode for samfunnet at alle får en anstendig jobb, da bør du gå sammen med andre som ønsker det samme – og jeg kan garantere deg at mange ønsker dette. Da kan vi, etablere frivillige løsninger, for hvordan vi sikrer anstendige lønninger.

   Mange vil nok automatisk reagerer med vantro at dette ikke er mulig å få til, men da står egentlig problemstillingen hos dere for å forklare hvorfor ikke? Takk for kommentar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *