Første år med drivhus

Året 2013 nærmer seg slutten og dette var første året hvor familien har hatt drivhus. Tenkte kanskje det ville være interessant å høre litt om mine tanker og erfaringer med produksjon av egen mat.

Mat fra drivhus
Jeg var så heldig å få låne drivhuset av en bestevenn, det er på 9 kvm og ble satt opp tidlig sommer 2013. Det var litt i seneste laget for å få en fullt utnyttet sesong, men vi fikk likevel stor glede av alt som grodde. Ikke minst ble det plukking av bringebær (som står utenfor drivhuset) langt utpå høsten.

Hvorfor dyrke egen mat

For det første er det vanskelig å dyrke nok mat til å klare seg utelukkende på egenproduksjon. Det bør heller ikke være formålet, hvis man bor i en normal bolig eller i byen. Da handler det om å lære seg egenskapen ved å dyrke egen mat, og opplevelsen av å spise helt fersk mat. Mye av maten du får kjøpt i dagligvarebutikkene i Norge, blir plukket lengre før de er ferdig modnet og blir modnet på lagerhyller rundt i verden. Det gjør at smaken ikke blir like bra som den ville blitt ved fullmodning på veksten.

Egenprodusert mat fungerer utmerket som gaver til venner, familie og bekjente. Har man barn, er det en utmerket måte å få barna til å lære seg å like variert mat og ikke minst få interesse og lærdom av planting, vedlikehold av vekster og høsting.

Hva som ble dyrket

Utenfor drivhuset ble det plantet og høstet poteter, bringebær og jordbær. Det er to ulike varianter av bringebær og tre varianter av jordbær. Ble få jordbær i år, men plantene har spredd seg veldig og neste år blir det nok veldig mange jordbær å høste. Potetene gav veldig bra avkastning og gav nok poteter til endel middager.

Inne i drivhuset, ble det kjøpt inn ferdige planter hos ulike gartnere og på Plantasjen, følgende vekster hadde vi:

Tomater: ble plantet for sent, fikk kun et par stk som var spiselige, resten ble aldri skikkelig modnet.

Cherrytomater: Ble kjøpt to ferdige planter, den ene ble enorm og produserte flere hundre små tomater. Mesteparten ble kastet i komposten, men ganske mange ble også konsumert. Har tatt vare på frø fra noen tomater for planting på nytt i neste sesong.

Cantaloupemelon: Kjøpte to ferdige vekster, som gav endel særdeles gode frukter. Anbefales!

Salater: Plantet 5 ulike salater. Lærdommen her er at man må bare ta opp planten når den har stått for lenge, samt at det kan være lurt å plante gjevnlig utover våren, er litt penger å spare på og så smaker det godt.

Sukkererter: Barnas favoritt, plantet for få men hadde to varianter.

Gulrot: Disse ble ingen stor suksess, de vokste seg ikke store nok. Plantet to ulike varianter. Neste år må de kanskje plasseres i litt bedre lys.

Druer: Kjøpte en liten drueplante, den vokste lange armer. Kom ikke noen druer denne sesongen, tror nok det kan bli bra neste år.

Squash: Plantet altfor mange squash, flere varianter og alle plantene tok veldig mye plass.

Agurker: Plantet flere varianter av agurk, gav mye frukter når den endelig var ferdig med å blomstre.

Paprika: Ble plantet for sent, er i familie med chillipepper (alt er pepper). Kom noen frukter, men for sent og ble aldri spist.

Chillipepper: Hadde en svak chillipepper og en søt chillipepper, begge kjøpt som ferdige planter. Neste år blir det mange flere varianter, disse må såes tidlig på året.

Mais: Var overrasket at det var mulig og så lett å dyrke mais i Norge. Det kom kun én kolbe pr. plante, og de vokste til taket i drivhuset ganske fort. Neste år skal jeg plante mange flere, da maiskolbene smakte fantastisk, men flytter disse ut når de har vokst seg ut.

Brokkoli: Ble ingen suksess.

Blomkål: Ble ingen suksess.

Purre: Ble ingen suksess, ble nok plantet for sent.

Gressløk: Alltid godt, kjøpte ferdig plante hos gartner.

Urter: Hadde litt ulike urter, noen døde pga. overvanning og andre pga. kvelning av cherrytomatveksten. For neste år, blir det dyrking av noen urter innendørs. Følg med videre for mer informasjon om innkjøpt utstyr for enkelt dyrking innendørs.

Blomster: Plantet litt blomster som ble dyrket frem i drivhuset og senere satt ut. Dette er en ypperlig måte å spare mye penger på, da frø koster lite sammenlignet med én enkelt plante. Ofte er det nok frø til 2-3 sesonger pr. pose.

Neste innlegg vil inneholde alle frøene som er kjøpt inn og planlegges å dyrkes i 2014. Lykke til med din egen hage i 2014!

Bli med i samtalen

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *