Lite kriminalitet i Norge

Det er et faktum at det er lite kriminalitet i Norge. Faktisk har vi en av verdens laveste fengselsbefolkning per 100 000 innbyggere. Likevel er nesten alltid det første argumentet mot å leve i frihet uten stat, at man trenger staten for å sikre oss mot de kriminelle. Er dette en logisk konklusjon?

Jeg mener selvsagt at vi har mye mer å frykte fra en stat, enn fra de kriminelle i samfunnet. Det er statene som står for de største tyveriene, støtter de største bandittene, største ødeleggelsene, går til krig, utfører tortur, putter mennesker i akutt livsfarestraffer vold mot mennesker lavere enn skattesnusk, og mye annet som er galt i verden.


Hvor stort er egentlig problemet med kriminelle i Norge? I følge denne rapporten, er det 66 personer i fengsel pr. 100 000 innbygger i Norge. Det er tall herfra jeg har brukt som grunnlag for grafen nedenfor. Dessverre viser deg seg at statistikken ikke alltid forteller oss sannheter, for i følge Statistisk sentralbyrå (SSB) har det aldri vært 66 innsatte pr. 100 000 i Norge. Hva skal man da egentlig tro? Hvis vi ser bort fra det faktum at rapporten til King’s College London kanskje er feil, er det ingen tvil om at Norge har et lavt antall innsatte i forhold til endel andre land i verden. Nå er det selvsagt ikke slik at antall i fengsel er det samme som antall kriminelle, men en viss korrelasjon er å forvente.


(Kilde: Fengsel, Wikipedia)

Selv om vi har en relativt lav mengde innsatte, har vi hatt en skremmende vekst av innsatte siden 2000.


(Kilde: SSB)

FrP mener det er sammenheng mellom innvandring og kriminalitet. Ivar Johansen har laget en utmerket faktasamling av innvandrere og kriminalitet. Konklusjonene til FrP mener jeg er håpløse. Innvandrere i Norge har det ikke lett, vi gjøre det absolutt ikke lettere med å stigmatisere dem. Hvor enkelt er det for en asylsøker som har ventet i flere år på svar om oppholdstillatelse å få seg en jobb i Norge?

Det utføres mest kriminelle handlinger av ikke-innvandrere, kriminalitet utøves mot flest ikke-innvandrere. Det er selvsagt et problem at det er mer kriminalitet blant innvandrere enn nordmenn, men innvandrere utgjør bare litt over 10% i Norge. Det er fortsatt etniske nordmenn som står for mesteparten av kriminaliteten her i landet.

Hvorfor er det slik at innvandrere har større grad av kriminelle? Mine egne tanker er todelt: Vi tiltrekke ikke de gode individene i verden og vi gjør det veldig vanskelig for innvandrere å integrere seg i samfunnet.

Hvordan tiltrekke seg gode folk?

Gode mennesker, er mennesker som ser verdien i å utføre produktivt arbeid. Gode mennesker er mennesker som unnlater å engasjere seg politisk, heller bruker tid på å jobbe i fabrikker, kontorer, kjører taxi, skriver bøker, lager filmer, baker brød og mye annet.

Disse menneskene blir tiltrukket av et attraktivt arbeidsmarked. Hvor det er jobber å få, til en god lønn, vil folk strømme.

Hvordan tiltrekke seg dårlige folk?

Dårlige mennesker, er mennesker som ser verdien i å utnytte andres produktive arbeid. Dårlige mennesker er mennesker som gjerne engasjere seg politisk, bruker tiden sin på å finne nye metoder og måter man kan utnytte de som gjør produktivt arbeid. De som stjeler penger, stjeler biler, stjeler bøker, stjeler filmer, stjeler mat og mye annet dritt.

Disse menneskene blir tiltrukket av velferdsgoder, ting som er gratis, naive mennesker som er lette å lure, hus uten alarmer, osv, osv.. Hvor det er folk som kan utnyttes, vil disse (dårlige) menneskene strømme.

Hvordan gjøre forholdene gode?

Gode mennesker er dem som forstår hvor viktig det er å gjennomføre produktivt og kreativt arbeid for å overleve og skape verdier for samfunnet. Beste måten å skape gode forhold til mennesker som ønsker å jobbe, er å gjøre det enklere å jobbe. Enklere å starte bedrifter, billigere å starte bedrifter, billigere å være arbeidstaker.

Hvordan gjøre forholdene dårlige?

Ved å innføre enorme restriksjoner på arbeidsmarkedet, legger man hemninger som reduserer innovasjon og nyskapning. Reguleringer gjør det vanskelig for nye aktører å komme inn på markedet. Import-restriksjoner gjør det veldig vanskelig for andre å selge varer til Norge. Staten skaper ustabilitet i markedet med en vilkårlig rentesats styrt av en sentralbank. Nye og endrede reguleringer kan ødelegge næringsgrunnlaget for bedrifter. Komplisert lovverk skaper unødvendige «kriminelle» og utgjør en betraktelig kostnad for bedrifter.

Kriminelle er en minoritet

De kriminelle er i Norge en minoritet. De aller fleste mennesker, er fornuftige og rasjonelle individer. De forstår verdien av gjensidig respekt og samarbeid basert på frivillighet fremfor tvang. Hvis innvandrere til Norge representerer en økning i kriminalitet, løser vi ikke problemet med å stenge landegrensene, men ved å innføre forandringer i samfunnet som har virkning, nemlig frihet.

Staten som en kriminell

Helt til slutt vil jeg be deg tenke deg om hvor mye du har tapt på kriminelle? Hvis du er smart, har du gjerne forsikring av bolig, bil, sykkel og annet. Hvis du er uheldig og blir utsatt for kriminalitet, får du gjerne dekket deler om ikke hele tapet.

Så vil jeg spørre deg, hvor mye har du fått igjen av skatten du har innbetalt og kommer til å innbetale resten av ditt liv?

(Foto av Kevin Dooley)

Bli med i samtalen

3 kommentarer

  1. Jeg har antakelig fått igjen på forskudd, så nå må jeg tilbakebetale iflg Altinn. Alt inn fra lommeboka mi?

    1. Takk for kommentar Rune!

      Det er morsomt å se hvor mange som blir glade når de «får igjen» penger på skatten. Nesten som lotto hvert eneste år… Men det er jo bare våre egne penger, og det man eventuelt får tilbake er bare en liten del av hva man betaler i skatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *