Kort fortalt

Jeg har jobbet som konsulent i en god del år og en ting man blir fortalt, er at man må forberede en god «elevator pitch». Premisset er at man skal kunne forklare hvem man er og hva man gjør, i løpet av en kort tur i heisen. Det samme mener jeg bør gjelde for mye annet i livet vårt.


Det er et ordtak som sier, «gjør ting så enkelt som mulig, men ikke enklere» (“Make things as simple as possible, but not simpler.”). Albert Einstein er en av de som har fått litt ansvar for denne, men det er ikke et direkte sitat.

Hva er anarkokapitalisme?

Du eier deg selv, du eier ditt arbeid, du eier din eiendom, som er et resultat av ditt arbeid. Absolutt ingen, enten dem er få eller mange (flertall i samfunnet), har rett til å tvinge deg eller fortelle deg hva du har lov eller ikke lov til å gjøre med din egen eiendom eller ta den fra deg.

Så enkelt er det!

Kort fortalt

Det er kort fortalt grunnlaget bak anarkokapitalisme, og noe som gjør at anarkokapitalisme er den eneste formen for anarki som er i henhold til en individuell frihet for alle mennesker.

Andre former for anarkisme er kollektivistiske, sosialistiske av natur. Hvor man ønsker å fjerne «utnyttelse» av arbeidere, fjerne hierarkisk organisering, gjøre renter ulovlig. Alt dette skal gjøres ved bruk tvang og vold. Utnyttelse av mennesker er ikke en langvarig bærekraftig samfunnsinnretning, kun frihet er.

Der har du det, anarkokapitalisme kort fortalt og forhåpentligvis noe oppklarende for noen av mine lesere.

(Foto av Danny Choo)

Bli med i samtalen

1 kommentar

  1. Visst att många socialistiska anarkister tycker att räntor ska vara olagliga mm, men det finns faktiskt «vettiga» socialistiska anarkister som bara menar att de inte vill vara en del av ett anarkokapitalistiskt samhälle. De skulle tillåta oss hålla på med räntor och lönearbete bäst vi vill om vi tillåter dem att stå utanför. Tex tycker många mutualister så, kanske inte lika många anarkokommunister.

    Bra bogg btw! Länkar till dig. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *