Hva er galt med din moral?

Det som er galt med din moral, er at den forandrer seg i det øyeblikket du går ut i samfunnet. Hvis vi ser tilbake på mitt første innlegg på denne bloggen, forklarte jeg hvordan det vi lærer som barn, den moralen vi blir opplært på, den gjelder ikke når vi blir voksne.

Problemet du har med din moral, er altså at den har ulike regler for din personlige sfære og det offentlige samfunnet du er en del av.


Selvinnlysende privat moral

Det er i dag selvinnlysende at den personlige moralen, som vi bruker i våre private liv, bør baseres på frivillige og vennlige interaksjoner med menneskene rundt oss. Vi behandler mennesker med respekt, vi aksepterer retten til privatliv og retten til privat eiendom.

Når du søker ny jobb, gjør du dette frivillig uten at du frembringer trusler til din arbeidsgiver. Du benytter ikke trusler eller vold for å få den jobben du ønsker deg.

Når du søker en partner, gjør du dette i håp om at den kjære skal like deg og bli med deg fordi du er den du er. Du benytter ikke trusler eller vold for å få den partneren du ønsker deg.

Når du får barn, gjør du ditt beste for å skape en trygg og sikker atmosfære rundt ditt barn. Du snakker i en vennlig og snill tone og forsøker å ikke heve stemmen din. Du forsøker alltid å få barnet til å forstå hensikten med dine ønsker for dem. Du benytter ikke trusler eller vold mot ditt barn for å få barnet til å avlyde deg.

Vold er ondt, det er selvinnlysende.

Selvmotsigende offentlig moral

Det er en enorm selvmotsigelse at den offentlige moralen bygger på det motsatte av din private moral. Dette er ødeleggende for deg som menneske og det er ødeleggende for samfunnet som helhet.

Den offentlige moralen bygger på tvang og trusler om vold. Konsekvensene er mye ondskap.

Hvor vi i vår personlige sfære aldri kunne tenkt oss å bruke vold og trusler mot våre venner, familie og kolleger, så bruker vi det hver dag og i store mengder når vi skal forholde oss til mennesker utenfor den personlige sfæren. Men, selvsagt aldri direkte. Fordi vi mennesker vi er konfliktsky. Truslene og utøvelsen av disse skjer bak mange tykke lag. Som en løk, kan vi skrelle bort alle lagene for å komme til den virkelige kjernen. En kjerne, som folk flest har vanskeligheter for å akseptere.

Problemet til de som har ulike moralske grunnlag, er det faktum at vi er alle søstre og brødre på en jord som ikke er veldig stor lengre. Konsekvensene av vår lave terskel til å ty til vold og trusler kommer tilbake til oss selv, ofte veldig fort.

Hva er vold og trusler spør du kanskje? Enkelte mennesker vil aldri klare å se sannheten i øynene. De ønsker ikke å se hva virkeligheten egentlig er for noe, fordi det er for vanskelig og for tungt å innse hva man virkelig står for.

God moral også i samfunnet

Vi bør streve etter det å opprettholde en god moral, ikke bare privat, men også i det offentlige. Vi må begynne å ignorere de politiske partiene som kun ønsker å utnytte folket. Utnytte de som skaper verdier. Uansett hva politikerne sier, er det ikke til din eller min fordel. Politikere jobber ikke for folket, de jobber mot folket. De stjeler våre verdier ved trusler om vold, for deretter å bruke disse etter egne ønsker og vilje.

Vi må slutte å følge en ideologi at vi kan skape et godt samfunn så lenge alle blir utsatt for like mye tvang, trusler og vold. Alle skal med, ingen slipper unna, sier et kjent norskt parti.

Vi må basere samfunnet på frivillige interaksjoner. Frivillige handler. Frivillig engasjement. Det er mulig, fordi alt vi gjør innenfor vår private sfære følger et frivillighetsprinsipp hvor vi ikke initiere tvang mot andre mennesker. Du og jeg er samfunnet, samfunnet det er oss.

Alexander den store og piraten

Det er en kjent fortelling om den gangen da Alexander den store traff en kjent pirat som var fengslet. Jeg gjenforteller historien i en moderne sammenheng, her er en fikiv dialog mellom Norges statsminister, Jens Stoltenberg, og en kjent fengslet tyv (David Aleksander Toska bak NOKAS ranet):

Stoltenberg: Nå som vi har fanget deg, føler du ikke skam over det livet du har levd? Du skal få en lang straff for hva du har gjort. Før vi plasserer deg i fengsel for lang tid, vil jeg gi deg en sjanse til å be om unnskyldning til de pårørte.

Toska: Jeg ønsker ikke å bli straffet. Jeg ønsker ikke tilgivelse. Men det er en ting jeg ønsker å si deg.

Stoltenberg: Hva ønsker du å si?

Toska: Hvis du føler at jeg burde skamme meg over livet jeg har ført, da må jeg fortelle deg at du definitivt bør skamme deg mye mer.

Stoltenberg (lettere sjokkert over påstanden): Fortell mer…?

Toska: Du og jeg gjør akkurat det samme. Vi har ledet livet vårt likt, forskjellen er bare at jeg gjør dette i liten skala. Jeg har kanskje stjålet fra noen enkelte mennesker, men du gjør det på en stor skala. Du har brukt det du har stjålet til å føre krig rundt i verden og ødelagt livet til tusenvis. Du bruker det du har stjålet til å lønne deg selv. Det er du som bør skamme deg, ikke jeg.

(Foto av Joriel Jimenez)

Bli med i samtalen

2 kommentarer

  1. Svært god kommentar! Endelig litt fornuft. Etter all lesing av norske medier blir man forskrudd. Forhåpentligvis vil vi i de kommende år klare å fjerne subsidiering av norske aviser og sørge for faktisk FRI presse.

    1. Tusen takk for fin kommentar Alexander! Jeg har ikke like positiv tro på en fri presse som du har, av flere årsaker. Den viktigste må nok være folkets villighet (mangel på vilje) til å betale for «produktet» de leverer og spesielt på grunn av de økende kostnadene for å ansatte folk her til lands. Noe som selvsagt er trist, fordi bloggere kan ikke erstatte gode journalister. Forhåpentligvis vil vi få noen lys av journalister i den pressen som finnes, men spørsmålet er om de «overlever» rent ideologisk og rent praktisk i bransjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *